SXSW 2019 | Girrrl Power: Bozoma Saint John & Ashley Graham

Austin, Texas – 13 maart 2019 | En nu iets heel anders! Ik heb net met mijn SXXPress Pass toegang gekregen tot de convergence keynote met Bozoma Saint John with Ashley Graham. Ashley wie? Wie weet ken je haar van Instagram? Een van de eerste suggesties die ik op Instagram kreeg om te volgen was Ashley Graham. Ik had geen idee! Maar wat een tof wijf vind ik het. Heel eerlijk: elke ochtend ben ik benieuwd wat ze heeft heeft gepost: een rondje over de catwalk? Zich in het zweet werken met haar personal trainer? In de make-up voor een fotoshoot? OMG! Ik lijk wel een fan 🙂 Ze gaat in gesprek met Bozoma Saint John, Chief Marketing Officer van Endeavour. Ik laat me verrassen!
 
In het uur dat volgt valt het woord worthyness en authenticity talloze keren. Vrij vertaald: je bent het waard om jezelf te zijn! Eh ja, zeker. Waarom dan deze oproep? Want het is toch helemaal ok om jezelf te zijn? In welke situatie dan ook?

Personal & professional brand

Bozoma is er heel duidelijk over: ’Stop pretending what you’re not. Er bestaat geen personal brand & professional brand. Er zijn geen twee versies, er is maar een jij. Je kunt geen persona van jezelf de wereld in sturen en thuis heel iemand anders zijn. Mensen die dat wel doen noemt ze fakers. ‘Je denkt iemand te kennen en dan kom je die persoon tegen op een of ander feest, concert of Instagram en ze praat anders, kleedt zich anders, gedraagt zich anders. Who. Are. You? Let’s not do that’. Maar die ene opmerking dan?

Big curly hair

‘If you want the 6-figure-job, you gotta do something about that curly hair’ kreeg Bozoma’s schoonzus te horen. Op het podium ontplofte Bozoma van verontwaardiging: ‘Als ik die vraag zou krijgen denk ik direct: waarom wil hij dat ik op hem lijk? Ik heb die enorme bos krullen. Ik praat veel en hard. En daar gebruik ik veel gebaren bij. Waarom wil hij dat ik in het corporate keurslijf pas terwijl organisaties zoeken naar meer diversiteit? Er wordt zo vaak gezegd ‘we need more diverse people’ maar wie zijn dat? Het type ‘diverse’ bestaat niet! Laten we niet meer praten over diversiteit en gewoon zeggen: we need black people, we need latinos, we need hispanics, we need lgbht etc.’

Naar adem happen

Aan het einde van het gesprek liet Bozoma de 200 deelnemers naar adem happen. Ze vroeg de hele zaal hun adem heel even in te houden. En weer uit te blazen. Weer in te ademen. Vasthouden! Vasthouden! Nog even vasthouden -het doet nu pijn- nog heel even volhouden…. en uitademen. ‘Bedenk dat er elk moment iets kan gebeuren in je organisatie. Iemand zegt iets wat slecht valt. Als je blijft zitten en je adem inhoudt tot het pijn doet gebeurt er niets. Waar wacht je op? Take control! En bedenk wat jij kan doen om de situatie te veranderen.’

Buiten je bubbel

Wat bij mij is blijven hangen is de oproep om nieuwsgierig te zijn. Nieuwsgierig te zijn naar wat er buiten je bubbel gebeurt. Vraag je collega’s wat ze in het weekend hebben gedaan. Praat met mensen die het niet met je eens zijn en heb het over lastige onderwerpen zoals politiek. Dat voelt niet comfortabel, maar je steekt er zoveel van op. Hoe daarmee te beginnen? Kijk eens naar je eigen vriendenkring. Bestaat die alleen uit mensen zoals jij? Dan ben je het probleem en de oplossing… Breek uit die bubbel! Met die oproep in gedachten loop ik de zaal uit. Wow, wat een power spatte er van het podium. Bekijk hier de hele keynote met Bozoma Saint John. Alleen tijd voor een kleine dosis girl power? Klik hier voor een korte impressie van het gesprek met Bozoma Saint John en Ashley Graham.
27 maart 2019
sparklecom1
social impact